PRIMARIA COMUNEI DESA

Judetul Dolj

EDUCATIE

    Primul document scris legat de istoria invatamantului din Desa,este un "Antologhion" in doua volume editat la 1766 si pastrat in arhiva Mitropoliei Olteniei din Craiova. In primul volum sunt trecuti pe doua pagini numele locuitorilor din Desa, care au contribuit cu sume de bani pentru editarea cartilor iar in al doilea volum in limba slavi se afla scris un motto cu urmatorul continut tradus in 1994 cu ocazia intocmirii Monografiei Scolii si a sarbatoririi a 150de ani: ”Cunoaste iubite invatator si citeste aceste scrieri, ce sunt scrise de mine, robul lui Dumnezeu Ioan Petcu Balea - Ott Dessa care am scris, cind eram dascal a tot satul si purtam numele de candidat: in zilele preasfintitului episcop Calinic cel Sfant, aveam la scoala scolari 45 in anul 1843 luna decembrie".
    Avand in vedere ca la acea data existau in comuna si doi preoti cu stinta de carte, este usor de tras concluzia ca la Desa invatamantul si-a facut aparitia mult mai timpuriu si de anul 1843.
    Asa cum rezulta din lucrarea lui Florea Firan si Ion Petrescu "Din viata scolii Doljului" la pagina 38 sunt mentionate 163 de scoli cu 7549 elevi, printre care si Desa, pentru ca aici in zona isi avea resedinta printul Milos Obrenovici care dupa cum rezulta din acelasi izvor, era interesat de starea invatamantului si viziteaza la 12 iunie 1939 scoala generala din Craiova.
    In vremea invatatorului Ioan Petcu si Gheorghe Tigae, citirea si scrierea se desfasurau dupa sistemul monitorial. Se folosea si se invita alfabetul kirilic, elevii erau pusi sa scrie pe tablite de piatra, cu condeiul si pe nisip. Lucrarile se dadeau numai dupa ce cunosteau toate literele sim stiau sa citesca toate tablourile, scrierea cifrelor si socotitul se faceau la tabla mare si se scria cu "tibisirul". Primele manuale scolare folosite de elevi au fost: abecedarul, catehismul, aritmetica si biblioteca.
    La 26 ianuarie 1848 Ion Maiorescu a comunicat: "Onorabilei eforii a scoalelor ca a numit dupa noua legiuire, suptrevizor ai plasilor din judet”.
    La noi care faceam parte din Plasa Cimpu a fost numit Radu Florescu care la 3 martie 1848 trimite o lista la judet cu unii invatatori care nu prea isi fac datoria pe lista figurind si scoala de la Desa, alaturi de Cetate, Hunia, Calafat, Ciuperceni.
    Intru-un alt document intitulat: "Scolile satesti din Romania" din 24 ianuarie 1838 reprodus de V.A.Urechia in 1865 se facea referire la recrutarea invatatorilor pentru scolile satesti, de a cauta tarani, feciori de popa sau altii ca sa deprinda cu invataturile incepatoare si apoi sa fie datori a tine scoala intru-un sat.
    Aceleasi criterii de recrutare au fost aplicate si in comuna noastra.Primii  pionieri ai invatamantului din Desa au fost Ioan Petcu Balea, Gheorghe Tigae si Radu Petcu Balea.
    De numele lui Radu Petcu Balea care a pastorit invatamantul din Desa intre anii 1857-1873 se leaga multe fapte de isprava. Este trecut pe lista invatatorilor comunali care urmeaza a primi doua kile de cereale, de la magaziile comunale, in 1859 este chemat la Craiova pentru a-si primi salariul si noile instructiuni referitoare la noul proiect de lege a invatamantului. Tot el se afla trecut pe lista scolilor ce trebuia sa primesca reparatii  pentru localul de scoala. De numele lui se leaga memoriul semnat in numele a 23 de invatatori comunali nemultumiti de inspectorul Ioan Pirvulescu ce este inaintat ministrului cultelor.
    Am putea spune ca ne mandrim cu acesti oameni minunati, care areau platiti de biserica, ori in natura de catre obste sau de la buget cu salarii derizorii, pentru efortul pe care l-au depus in desfasurarea si organizarea invatamantului de la sate iar fapta lor este dea dreptul laudabila si chiar patriotica.
    Cele infatisate pana in prezent s-au petrecut pe vatra veche a satului in punctul numit “saliste”.
    Dupa reforma lui Cuza din 1864 cind satul a fost improprietarit cu o noua vatra, oamenii au inceput sa-si construiasca locuinte noi  iar in anul 1873 arau mutati in totalitate. Prima grija a primarului Ilie Parlogea a fost aceea de a inainta un memoriu judetului prin care cerea construirea imediata a unui local incapator pentru Primarie si Scoala la un loc, care s-a si contruit in 1874 si ale carei urme se mai pastreaza si astazi.
    Dorinta locuitorilor din Desa de a invata si a autoritatilor de atunci a fost implinita prin construirea unui local propriu in 1885 ce adapostaste in prezent muzeul scolar si cabinetul de istorie,si tot de atunci se pastraza si primele documente scolare.

    DATE GENERALE

Anul infiintarii 1844
Forma de invatamant de zi

Scoala Scoala cu clasele I-VIII Desa
Adresa Localitatea Desa, Judetul Dolj
Cod Postal 207225
Sat/Comuna Desa
Judet Dolj
Telefon 0251-322057
Fax 0251-322057
E-mail scoaladesa@rdslink.ro
Site  
Tipul institutiei Scoala Generala (clasele I-VIII)
Scoli subordonate Gradinita Desa

    BAZA MATERIALA

    Scoala dispune de trei corpuri de cladire construite in perioade diferite:
 • Cel mai vechi corp de cladire dateaza din 1844, in care este amenajat un muzeu scolar de istorie locala;
 • Cel de-al doilea corp, in forma de L este construit in trei etape-1927 prima latura, in 1947 inca o parte si ultimele sali in 1960;
 • In 1972 se da in folosinta al treilea corp de cladire P+1.

Scoala are:
 • 11 sali de clasa;
 • doua laboratoare (biologie, chimie-fizica);
 • doua cabinete (geografie, matematica-informatica);
 • un muzeu scolar;
 • o biblioteca cu 5060 de volume;
 • o sala amenajata pentru orele de sport;
 • o baza sportiva, toate asezate pe o suprafata de 6000 mp.


    Spatiile de invatamant corespund normelor igienico-sanitare, sunt iluminate corespunzator si avem locuri amenajate pentru alimentarea cu apa si pentru depoziterea gunoiului.
    Baza didactica de compune din:
 • Material didactic clasic, cu o vechime de peste 30 ani;
 • Material didactic modern achizitionat in ultimii 7 ani, cu care sunt dotate cabinetele: ex. Camera video, video proiector, camera foto digitala, retea de calculatoare pentru informatica, statie audio-video cu DVD;
 • Aparatura pentru birouri (secretariat, contabilitate) calculatoare, fax-modem, imprimante de birou, multifunctionala xerox, fax de birou.
    Birourile si cancelaria sunt echipate cu mobilier corespunzator care confera un climat placut, corespunzator pentru buna desfasurarea actului didactic.

    RESURSE UMANE

Nr. Scoala de provenienta Specializarea Nr. cadrelor didactice Total
Fara definitivat  Definitiv
Gr. II
Gr. I
Necalificate
1 Scoala cu clasele I-VIII Desa
Profesori 3 6 4 4 X 17
 Invatatori 1 5 5
1 X  12
Gradinita Desa
Educatoare  X 4 1 1 X 6
Total - 4 15 10 6 X 35

    Scoala dispune de personal didactic auxiliar format din secretar si contabil si nedidactic format din electician si 4 ingrijitori.

    PERFORMANTELE ELEVILOR
    a) promovabilitate:

An scolar 2005-2006
Nivel Nr. elevi inscrisi Nr. elevi promovati Procent
%
Primar 268 263 98
Gimnazial 232 179 77

    b) note

An scolar 2005-2006
Nivel  F.B B
S
INS
9-10
7-8.99
5-6.99
Primar  90 92
81
5
     
Gimnazial         43  81
55

    c) Rezultetele obtinute la concursuri si olimpiade scolare

    In acest an scolar elevii scolii au participat la olimpiade si concursuri scolare.
 • Olimpiada de limba si literatura romana-faza judeteana mentiune eleva Gabar Alexandra;
 • Olimpiada de Educatie civica clasele I-IV, faza pe sector, am obtinut un premiu I, un premiu III si o mentiune;
 • Concursul Caruselul cunostintelor - faza zonala un premiu II la geografie si istorie
 • Concursul Cuvantul romanesc-dulce si corecta zicere - la limba romana, un premiu III si doua mentiuni.
    MISIUNEA UNITATII SCOLARE

    Scoala cu clasele I-VIII Desa isi propune:
 • Sa  promoveze si sa cultive cinstea si corectitudinea, prietenia si loialitatea, discretia si onestitatea, bunatatea si curajul , valori prin care pot descoperi individual sau prin institutiile statului, adevarul de care , cu totii , avem atata nevoie.
 • Sa asigure pregatirea pentru viata a generatiei acestui inceput de secol si de mileniu, s-o pregatesca in vederea cunoasterii si insusirii valorilor personale si sociale, a principiilor si conceptelor societatii democratice in care urmeaza sa se integreze.    
 • Sa dezvolte interesul pentru educatie si emancipare permanenta in sensul promovarii unui invatamant modern, deschis si flexibil, capabil sa asigure accesul la toate nivelurile si formele de invatamant, din perspectiva formarii abilitatilor si competentelor pentru realizarea succesului personal si profesional;
 • Sa faciliteze comunicarea intre structurile administratiei locale, comunitatii locale si unitatea scolara, promovand un dialog permanent, deschis si flexibil intre partenerii sociali si educationali.
    INDICATORI DE PERFORMANTA
 • Cuprinderea tuturor absolventilor clasa aVIII-a intr-o treapta superioara de anvatamant.
 • Stimularea spiritului competitiv in randul elevilor si cadrelor didactice prin acordarea de premii ,salarii de merit,gradatii de merit.
 • Cresterea procentului de promovabilitae la examenul de capacitate prin pregatiri suplimentare,simulari,listari.
 • Obtinerea unor rezultate bune la olimpiade ,concursuri scolare,manifestari cultural-artistice.
    OFERTA CURRICULARA
    OBIECTIVE GENERALE
 • Sa asigure elevilor capacitati, abilitati, cunostinte, atitudini cu care sa poata parcurge treptele curriculare sau sa practice o activitate utila.
 • Sa determine conturarea unui profil uman complex,capabil sa se adapteze la dinamica societatii democratice bazate pe economia de piata, dinamic, capabil sa ia decizii juste, sa actioneze rapid si eficient, sa fie solidar cu semenii in cauze nobile.
 • Sa asigure tineretului scolar o dezvoltare armonioasa prin educatie intelecuala, moral-civica, igienico-sanitara.
 • Aplicarea corecta a planului de invatamant ce cuprinde:
  • trunchi  comun-discipline
  • curriculum la decizia scolii
    In acest an scolar 2005-2006 am introdus ca disciplinele optionale:
 • La clasele I:
  • Educatie pentru sanatate
  • Literatura pentru copii
 • La clasele a II:
  • Prietenul meu calculatorul
  • Literatura pentru copii
 • La clasele a III - Literatura pentru copii
 • La clasele a IV:
  • Literatura pentru copii
  • Natura-casa in care traim
  • Educatie pentru sanatate.
 • La clasele a V:
  • Prietenul meu calculatorul
  • Educatie pentru sanatate
  • Descoperirea pamantului
 • La clasele a VI:
  • Prietenul meu calculatorul
  • Gradina de legume
 • La clasele a VII:
  • Prietenul meu calculatorul
  • Istoria matematicii
 • La clasele a VIII A,B
  • Constructii cu rigla si compasul
  • Prietenul meu calculatorul
  • Turismul romanesc
    FINALITATILE INVATAMANTULUI GIMNAZIAL

 • Elevii sa dispuna de capacitati de comunicare eficienta folosind corect limba romana, limbile straine, limbajul informatic, artistic.
 • Sa dispuna de un standard de educatie corespunzator varstei
 • Sa puna in evidenta atitudini pozitive in raport cu mediul social si cwel natural, toleranta, responsabilitate
 • Sa se poata autoevalua si sa exprime optiune in vederea alegerii carierei in raport cu potentialul si aspiratiile proprii, cu cerintele comunitatii.
    OFERTA EXTRACURRICULARA

    Activitatile extracurriculare se desfasoara pe baza unor proiecte educationale la nivel de scoala care urmaresc cultivarea la elevi a acelor valori si atitudini benefice pentru societate si integrarea lor in societate: sa se raporteze unul la celalelt ca membrii egali ai comunitatii, sa se poarte civilizat, sa-si asume responsabilitati in ceea ce priveste colaborarea cu ceilalti colegi. Aceste activitati cer o implicare din partea elevilor.
    Organizam activitati precum: serbari scolare cu ocazia serbatorilor de iarna, excursii cu carcter tematic, programe artistice, concursuri pe diferite teme, festivitati dedicate unor zile importanete (24 Ianuarie, 1 Decembrie, 9 Mai, "Ziua Independentei", 8 Martie, 28 Mai - Ziua Scolii, 1 Iunie - Ziua Copilului), competitii sportive.
    In vederea sustinerii TESTELOR NATIONALE, Scoala noastra va creeaza urmatoarele facilitati:
 • consultatii la disciplinele pentru examen: limba romana, matematica, istorie si geografie
 • simularea examenului de capacitate cu subiecte unice primite de la M.E. C. sau propuse de catre profesorii scolii
 • informarea parintilor in sedinte cu Regulamentul de organizare si desfasurare a examenului de capacitate, cu rezultate la testari (simulari)
 • afisarea la loc vizibil a graficului examenului de capacitate si a regulamentului de organizare si desfasurare, precum si admiterii la liceu orientarea scolara si profesionala
 • prezentarea ofertelor educationale ale liceelor
 • o colaborare cu conducerile liceelor din zona.
    Personalul scolii si calitatea acestuia

    Personal ddidactic:
    Scoala cu clasele I-VIII Desa: total cadre didactice 29
 • Profesori: 17, titulari 15, 2 suplinitori calificati, 3 stagiari, 6 def., 5 gr.II, 3 gr.I
 • Invatatori: 12, titulari 11, 1 suplinitori calificati, 1 stagiari, 5 def., 5 gr.II, 1 gr.I
    Personal didactic auxiliar:
 • 1 Secretar
 • 1 Administrator financiar
    Personal nedidactic:
 • 1 Muncitor calificat
 • 4 Ingrijitori